TAPIJT VAN VLAARDINGEN KADE40

In 2018 was het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. Die slag wordt gezien als het begin van het ontstaan van Holland en dus Nederland. De herdenking werd groots gevierd met onder andere een nagespeelde slag in de Broekpolder.

Toen is ook het idee ontstaan van het Tapijt van Vlaardingen. Dit naar voorbeeld van het Tapijt van Bayeux dat de Slag bij Hastings in 1066 uitbeeldt. Er bestonden al vier tekeningen van de illustrator John Rabou over de Slag bij Vlaardingen in de stijl van Bayeux. De opzet was die tekeningen te borduren. Toen dat bijna klaar was, is besloten het niet bij die vier tekeningen te laten, maar het eerst uit te breiden met een vijfde paneel: graaf Floris II, de eerste graaf van Holland. Zo was het verhaal over het ontstaan van Holland compleet.  Daarna zou het paneel uitgebreid worden met de hele geschiedenis van Vlaardingen, van de steentijd tot gisteren. Totaal moet dat 30 meter lang worden.

De ongeveer 40 dames die begonnen zijn met borduren vonden onderdak bij KADE40. Nu het zes meter lange paneel over de Slag bij Vlaardingen klaar is, keert het tapijt terug naar KADE40 om voor het eerst tentoongesteld te worden voor het publiek.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 11 september aanstaande om 12.00 uur en zal tot eind van de maand te zien zijn.  Het tapijt is te bezichtigen tijdens de openingsuren in de hal van KADE40, Westhavenkade 40. Folders met een beschrijving van het tapijt zijn aanwezig. De toegang is gratis.

Dit deel van het Tapijt van Vlaardingen is gefinancierd door de gemeente Vlaardingen, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Deltaport Donatiefonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. op naam van Ary van West en Vrienden van KADE40.