Gemeente Vlaardingen getroffen door pro-Russische DDoS-aanval

De site van de gemeente Vlaardingen is getroffen door een DDoS-aanval. Door deze overspoeling van de website met webverkeer is de site uit de lucht. De gemeente zegt, samen met de externe leverancier, te onderzoeken hoe deze situatie zo snel mogelijk kan worden opgelost. De pro-Russische hackersgroep NoName057(16) heeft de aanval opgeëist.

In ieder geval sinds 12:00 uur woensdagmiddag zijn de sites van de gemeente uit de lucht. Hierbij gaat het niet alleen om de website van de gemeente zelf, maar ook bijvoorbeeld om de website van Jeugdhulp MVS. “Alhoewel dat erg vervelend is, lijken er gelukkig geen verdere gevolgen zijn van de aanval”, laat een woordvoerder weten. “De hackers zijn niet binnengedrongen in onze systemen en hebben geen toegang tot vertrouwelijke informatie gekregen.”

Door de aanval kunnen Vlaardingers tijdelijk niet het contactformulier gebruiken, geen gebruik maken van het digitale loket en geen informatie online vinden. Het is nog niet bekend wanneer de gemeentelijke sites weer bereikbaar zijn. “Onze prioriteit ligt nu bij het weer in de lucht krijgen van de gemeentelijke website”, aldus de woordvoerder. Ook gaat de gemeente onderzoeken hoe het zich in de toekomst beter kan wapenen tegen DDoS-aanvallen.

De getroffen websites zijn: www.vlaardingen.nl, www.werkenvoorvlaardingen.nl, www.leerrecht.nl, www.jeugdhulpmvs.nl, www.vlaardingswonen.nl, www.wijkteamsvlaardingen.nl en www.vlaardingen1018.nl. Via telefoon, social media en e-mail is de gemeente wel bereikbaar.