Stichting Dierennoodhulp West Nederland blij met opvang aan Broekpolderweg

De maandagochtend verloopt tot nu toe redelijk rustig bij Stichting Dierennoodhulp West Nederland, maar dat is vaak anders. Zeker nu het heel warm is, komen er veel meldingen binnen over dieren in nood. “Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er worden nog steeds honden in de auto achtergelaten met de ramen dicht”, zegt Coby van der Vaart van de dierenopvang.

Meestal kunnen de baasjes van de honden gelukkig gevonden en aangesproken worden in het naburige winkelcentrum. Verder hebben veel vogels last van de warmte en hebben ze bij de dierennoodhulp zelfs een muis gekoeld die oververhit was, vertelt Coby. “Die hebben we ook meegenomen naar hier en met een koud flesje en wat drinken weer op een normale temperatuur gekregen.”

Een gouden plek
Dierennoodhulp West Nederland helpt dieren in het gebied van Schiedam tot Hoek van Holland, Midden-Delfland en een gedeelte van het Westland. Sinds november 2021 zit de stichting aan de Broekpolderweg in Vlaardingen. Het pand daar moest behoorlijk opgeknapt worden. Nu dat voor een groot deel gebeurd is, willen Coby en de rest van de vrijwilligers er niet meer weg. “Deze plek is goud, we willen hier dolgraag blijven. We hebben hier alles om alle soorten en maten dieren op te vangen. Wij doen dat hier voor vierentwintig uur, daarna brengen we de dieren ergens anders onder.”

Koninklijke vogel
Met veel plezier en gepaste trots geeft Coby een rondleiding. De meeste hokken zijn nu leeg, behalve de volière met parkieten. “De meeste parkieten zijn gevonden, maar we hebben er ook een paar gekregen. We hebben ruimte genoeg hier, dus die mogen blijven. Er zit een hele bijzondere tussen, dat is een Prince of Wales parkiet. Heel vreemd dat die nooit is opgehaald door de eigenaar, want dat is een dure vogel. Die mis je echt wel. Wij hebben hem uiteraard Charles genoemd”, legt Coby lachend uit.

Ook een betere plek voor de dode dieren
Aan de Broekpolderweg werken zo’n vierentwintig vrijwilligers. Er staan vier ambulances klaar om de gewonde dieren op te vangen en de dode dieren te vervoeren. “Voordat we hier terecht konden, hadden we geen goede plek. Als mensen dan hun overleden huisdier kwamen identificeren, moest dat bij mij thuis in de tuin of schuur. Nu hebben we een mooie plek waar de dieren kunnen opbaren. Dat is veel beter.”

Het is een virus…
Coby doet dit werk al 20 jaar. Ze staat, samen met alle andere vrijwilligers van Stichting Dierennoodhulp dag en nacht klaar voor dieren in nood. Altijd. “Het helpen van de beestjes is het mooiste dat er is. Het is een virus en als je het eenmaal hebt, kom je er niet meer vanaf. Nu halen we dieren op die door de warmte bevangen zijn, maar we hebben ook wel eens echte reddingsacties. En echt een dier redden, dat is het mooiste wat je kunt doen.”

Warmtetip
Natuurlijk heeft Coby ook nog een tip voor mensen met huisdieren die last hebben van de hitte. “Zorg vooral voor voldoende water en schaduw en laat alsjeblieft jouw hond niet in de auto zitten. Honden kunnen daar echt niet tegen en begeven het gewoon.”