Steeds meer jongeren hebben wapens bij zich op straat: ‘Begint bij intentie om jongeren te helpen’

Dat steeds meer jongeren met wapens op straat lopen is een trend die al langere tijd gaande is. Daarom heeft de Tweede Kamer verschillende partijen uitgenodigd om samen in gesprek te gaan en te zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Ook de YETS Foundation mocht aanschuiven. 

“We komen inderdaad hier in Schiedam ook jongeren tegen die een wapen hebben gehad of nog steeds met een wapen rondlopen”, zegt Peter Ottens, oprichter van de YETS Foundation.  De YETS Foundation heeft als doel jongeren zelfredzaam te maken zodat ze op lange termijn een positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. “We proberen preventief te handelen hierin.”

Een van de jongere van YETS liep vroeger zelf met een wapen over straat. Lindomar Henson vertelt zijn verhaal aan SCHIE om andere jongeren te helpen. “Ik voelde me vaak onveilig buiten en wat er speelt in mijn buurt.” Hij vond de weg naar de YETS Foundation.  “Ik was vroeger een agressief kind en kon niet praten over mijn gevoelens. YETS heeft mij geholpen.”

Tijdens het ronde tafel gesprek van de Tweede Kamer kwam de YETS Foundation met een aanbeveling om dit probleem hopelijk te kunnen oplossen. “Het begint bij een goede intentie”, zegt Ottens. “Ik denk dat beleid wordt gemaakt op basis dat we voor iets veilig moeten blijven in plaats van kijken wat de jongeren nodig hebben.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.