Stadshart: ‘Click-and-collect zal druppel op een gloeiende plaat zijn’

De winkels zijn door de harde lockdown al sinds 15 december dicht, ook in Vlaardigen. Hans van Beek van Stichting Stadshart Vlaardingen vreest voor de Vlaardingse ondernemingen. “De situatie is bedroevend, mensen zien hun levenswerk vergaan. Ik weet niet wat er dadelijk nog open zal gaan.” Het kabinet kondigde in de laatste persconferentie aan dat winkels via click-and-collect wel producten mogen verkopen. “Maar dat zal een druppel op de gloeiende plaat zijn”, aldus Van Beek.

“Click-and-collect houdt in dat de klanten mogen bestellen en minimaal vier uur laten mogen komen ophalen bij de winkels.”, legt Van Beek uit. “Daarbij mogen de klanten beslist niet de winkel in. Ze moeten ook tijdslots reserveren, want er mogen beslist geen rijen ontstaan.” Stichting Stadshart houdt actief contact met de ondernemers. “We hebben vraaguurtjes gehad met experts waarbij ondernemers vragen konden stellen. Ook hebben wij via onze Facebook-pagina alle winkels gepromoot.” De stichting houdt ook nauw contact met de gemeente. “Ik heb al veel gesprekken gehad met binnenstadmanager Aziz Lamrani en met wethouder Bart Bikkers. Zij zijn heel begaan met de ondernemers en ze doen alles wat ze kunnen om ons te helpen.”

Volgens van Beek zijn de regelingen vanuit het rijk zeker niet goed genoeg. “Er zitten diverse haken en ogen aan de regelingen en er zijn heel wat mensen die er niet veel aan hebben, met name de kappers. Die krijgen 85% van hun vaste lasten vergoed, dus die moeten nog steeds bijbetalen.”

Tot slot roept van Beek de mensen op om de ondernemers te helpen. “Maak een wandeling door Vlaardingen, en als je iets ziet in de etalages: bel naar het nummer op de etalage en koop het! Zo kunnen we de Vlaardingse ondernemers steunen.”

Luister hier naar het hele gesprek met Hans van Beek van Stichting Stadshart Vlaardingen: