Sportbestuurder na één jaar Sportakkoord in Vlaardingen: ‘Er is bijzonder weinig gebeurd

Sportbestuurders kijken met een kritisch oog naar de voortgang van het vorig jaar opgestelde Sportakkoord. Volgens voorzitter Kees Zegers van DVO’32 is er na de trotse presentatie van het akkoord in november 2019 niet veel gebeurd. Zo vertelde hij in Vlaardingen Vandaag dinsdag.

In november 2019 tekenden twintig sportbestuurders van verenigingen, maatschappelijke instellingen én de gemeente Vlaardingen het akkoord waarin de handen ineen werden geslagen. Met het akkoord werd de ambitie uitgesproken om ‘sport en bewegen in het DNA van elke Vlaardinger’ te krijgen. Een onafhankelijke sportformateur bracht de partijen bij elkaar.

Het Rijk stelde 40.000 euro beschikbaar om de uitvoering van het Sportakkoord te ondersteunen. Volgens de bestuurders zou dat bedrag oplopen naar 100.000 euro door inzet van de gemeente. Dat lukt door de financiële situatie van de gemeente niet.

Zegers: ,,Het is geen persoonlijk verwijt aan de wethouder. Het is wel heel moeilijk voor hem, zeker als je er een coronacrisis bijkrijgt en er een groot begrotingstekort is.” Toch uit Zegers zijn zorgen over het gebrek aan daadkracht. ,,We hopen wel dat er nog wat gaat gebeuren.”

Wat er met de 40.000 euro gebeurd is, weet Zegers niet. ,,De onafhankelijke sportformateur zal ermee betaald zijn. Die zal zijn deel gehad hebben. Ik hoop dat ze het bedrag nog steeds gereserveerd hebben voor het Sportakkoord. Of dat daadwerkelijk zo is, weet ik niet.”

Zegers betreurt dat de punten uit het Sportakkoord niet allemaal worden uitgevoerd. Als voorbeeld noemt hij de nieuwbouw voor CION en Deltasport. Daarbij worden volgens Zegers externe partijen gevraagd om plannen te maken. ,,Gebruik de knowhow die er al in huis is, zoals afgesproken bij het Sportakkoord.”

Het hele Sportakkoord is hier terug te lezen.