beeld: Gemeente Vlaardingen

Spectaculair: reusachtige windmolenonderdelen met een grote omweg naar Vlaardingen gereden

De windturbines die in het Oeverbos moeten komen worden in ‘gangbare’ delen, één voor één bezorgd. Vannacht zijn de laatste rotorbladen vanuit de Rotterdamse haven naar Vlaardingen gebracht. Via Utrecht.

De rotorbladen zijn in Italië geproduceerd maar hebben ook ná aankomst in Nederland een bijzondere route gevolgd. Want waarom zouden onderdelen die in de Rotterdamse haven aan wal zijn gebracht helemaal via Utrecht naar Vlaardingen worden gebracht? Normaal een afstand van zo’n 15 kilometer, maar nu op z’n minst 120 kilometer langer.

Dat komt doordat het bijzondere vervoer allerlei bruggen en tunnels moest ontwijken. De 57 meter lange rotorbladen, die meer dan 13 ton per stuk wegen, zijn via de A20 in Vlaardingen gekomen en hebben via de Marathonweg het Oeverbos bereikt.

Met dit bijzondere vervoer zijn de windmolens nog niet compleet. Later worden de torendelen uit Polen naar Vlaardingen getransporteerd. Dan zal er tot het einde van het jaar nog veel werk nodig zijn om de turbines klaar te maken voor hun doel: het opwekken van 19.000 MWh. Volgens de gemeente voldoende duurzame energie voor zo’n vijf en een half duizend huishoudens.