Sneller testen met ademtest: ‘Geen wattenstaaf meer in de neus’

Hans in ’t Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis & Vlietland, voorspelt dat bij het invoeren van de ademtest SpiroNose de wattenstaaf bij het overgrote deel van de testen niet meer gebruikt hoeft te worden.

“Het apparaat kan niet met zekerheid vaststellen of er corona aanwezig is, maar wel registreren dat er géén virus aanwezig is. En dat is toch het geval bij de meerderheid van de testen. Dan is dus de wattenstaaf niet meer nodig.” De SpiroNose (ook wel elektronische neus of e-nose genoemd) is een ademtest. Het apparaatje ruikt aan de adem die je uitblaast of je mogelijk bent besmet met het coronavirus.

SpiroNose ruikt gevolgen van corona-infectie
Bij een infectie gaat het lichaam aan de slag om het virus te bestrijden. Dit heeft invloed op de geur van uw adem. Een menselijke neus kan deze verandering van geur niet oppikken, maar de elektronische neus is hier speciaal op getraind. De uitslag van de SpiroNose is binnen een paar minuten bekend. Hiermee is deze ademtest een mooie stap om het testen op het coronavirus nog laagdrempeliger te maken.

Openen samenleving
Volgens In ’t Veen draagt deze nieuwe test bij aan het sneller kunnen openen van de samenleving. “We kunnen heel snel veel mensen testen, die weer terug de samenleving in kunnen. We zullen wel meerdere apparaten op korte termijn moeten aanschaffen.” Daarbij tekent hij ook nog aan dat alcohol verstorend werkt voor de test. “De kroeg uitkomen met alcohol en dan testen gaat niet werken, omdat het apparaat dan in de war raakt. Na de test de kroeg in kan uiteraard wel.”

Beluister hier het hele interview met longarts Hans in ’t Veen in Vlaardingen Vandaag: