Sneeuwschuivers gemeentes veroorzaakten uitval Hoekse Lijn

Op de Hoekse Lijn reden vorige week dinsdag geen metro’s en ook geen vervangend busvervoer. Dit ongemak ontstond door een opeenstapeling van problemen. De voornaamste reden was kortsluiting doordat er sneeuw en pekel op het spoor was geschoven. Dat meldt de RET.

Het probleem op de Hoekse Lijn werd specifiek veroorzaakt door de sneeuwschuivers van de gemeentes. De sneeuw was namelijk op het spoor geschoven, waardoor er ook pekel in de sporen terecht kwam. Toen het ijs en pekel in contact kwamen met de onderkant van de metrostelsels, ontstond er kortsluiting en viel de volledige Hoekse Lijn uit. “Dit was een nieuw en ingewikkeld issue”, verklaart Diana van Stijn, perswoordvoerder bij de RET, in Vlaardingen Vandaag.

Onvoldoende bussen
Door de hevige sneeuwval gingen er die dag extreem veel metro’s en trams kapot. De back-up van RET – bestaande uit bussen – was daardoor harder nodig op drukkere plaatsen. Zo reden er bussen tussen Schenkel en Kralingse Zoom en op de (tram)lijn naar het Sint Franciscus Gasthuis. Uiteindelijk besloot de RET om de Hoekse Lijn tijdelijk te schrappen. “We hebben echt ons best gedaan, maar er waren voor deze extreme omstandigheden onvoldoende bussen. We zijn geschrokken en balen omdat we onze reizigers hebben laten staan”, zegt Van Stijn.

Ongebruikelijk
De Hoekse Lijn beslaat zo’n veertig kilometer. Van Stijn zegt namens de RET dat het sowieso ongebruikelijk is om vervangend busvervoer voor zo’n grote afstand in te zetten. “Dat is heel lastig te realiseren. We hebben ons daarom gefocust op het zo snel mogelijk weer laten rijden van de metro’s.”

Draaiboek voor gemeentes
De perswoordvoerder benadrukt dat het ging om een incident bij extreme sneeuwval, wat zelden voorkomt in Nederland. “Met deze ervaring kunnen we in ieder geval zorgen dat er een draaiboek voor gemeentes komt, zodat we goed afspreken wáár de sneeuw naartoe geschoven wordt door de gemeentelijke sneeuwschuivers.”

Beluister hier het hele gesprek met de RET in Vlaardingen Vandaag: