Slachtoffers Nederlands-Indië herdacht op begraafplaats Emaus: ‘Gesneuveld voor een verloren zaak’

Op begraafplaats Emaus zijn, zoals ieder jaar, de slachtoffers uit Nederlands-Indië herdacht. Bij de herdenking waren bijzondere gasten aanwezig. Naast wethouder Jacky Silos en Jan Anderson waren Lily Touwen (97), overlever van een Japans werkkamp, en Wout Wetters (97), veteraan, aanwezig. Wetters wordt er nog altijd door geraakt. “Het zit nog heel diep.”

Landelijk worden de slachtoffers uit Nederlands-Indië op 15 augustus herdacht. Maar omdat op 17 augustus de onafhankelijke republiek Indonesië werd uitgeroepen door Soekarno is er gekozen voor 16 augustus, die ene dag dat er vrede was. Peter de Jong, van Stichting Indisch Belang Vlaardingen, vindt het erg belangrijk dat er nog steeds herdacht wordt. “De geschiedenis hoef je niet te vergeten. Dingen die gebeurd zijn kunnen vele jaren later alsnog voorbeeld voor de mens zijn. Als we daar meer rekenschap van hebben zou er veel minder ellende zijn.”

6.200 gesneuvelde soldaten

Wetters heeft tweeëneenhalf jaar in Indonesië gezeten. “Daar zijn 6.200 Nederlandse soldaten gesneuveld. Gesneuveld voor een verloren zaak. 6.200 maal stond er iemand aan de deur: ‘uw zoon is helaas overleden’.” In zijn toespraak uit Wetters zich fel, hij vindt dat de Nederlandse overheid zijn excuses moet maken. “De overheid heeft de Indische Nederlanders op een schofterige manier behandeld.”

De veteraan geeft ook het belang aan van het herdenken van de Nederlandse soldaten die zijn gestorven in Nederlands-Indië. “De gesneuvelde soldaten konden niet uit Indonesië terug naar Nederland worden gebracht. Daarom zijn wij verplicht om de jongens en andere gesneuvelden te blijven herdenken.”

Organisator Peter de Jong zet zich al jaren in om te herdenken. Zijn vrouw is van Indische komaf, maar wil toch niet bij de herdenking zijn. “Dit is een militair graf. Mijn vrouw is een passivist. Ze heeft respect voor de soldaten, maar mijn vrouw zoekt eerder een identiteitshouvast.”