Skaten mag toch niet, maar gemeente haalt borden wel weg

Het artikel op de borden klopt niet meer, dus zullen de borden worden weggehaald. Maar skaten en skateboarden mag nog steeds niet. Het gaat tegenwoordig alleen niet meer om artikel 2.4.7, maar om artikel 2.60.

De borden op het Liesveldviaduct zijn al twintig jaar niet meer actueel. In 2003 veranderde de APV namelijk en verdween er een artikel. Toen verplaatste het desbetreffende artikel naar 2.4.6. Later is het artikel verder verplaatst, naar 2.60. In het artikel staat dat het verboden is om ‘op of aan de weg te klimmen op een beeld, monument, overkapping, constructie, hek, verkeersmeubilair’ en nog vele andere beklimbare objecten.

Baldadigheid zonder opzet

Hieronder valt dus ook skaten op de ‘Spaanse Trappen’, maar op andere plekken mag het ook niet. In het Wetboek van Strafrecht heet het ‘straatschenderij/baldadigheid – zonder opzet’. De borden zijn tegelijk met de opening van de Spaanse Trappen geplaatst, om te voorkomen dat skaters er gebruik van gingen maken als grindrail of ramp. Volgens iemand van de gemeente zijn veel skaters gestopt met skaten op trappen toen skateparken werden aangelegd.

De gemeente heeft nu besloten om de borden weg te halen. Waarschijnlijk zal dit deze week al gebeuren. De borden waren puur informatief, zonder dat de borden er hangen mag het namelijk ook niet. “Dit artikel geldt namelijk voor de gehele openbare ruimte van Vlaardingen”, aldus een woordvoerder.