Samen naar theater na digitaal kopje koffie

Vanaf het grote podium in de Stadsgehoorzaal dronk directeur Renske Verbeek vanmiddag een digitaal kopje koffie met een groep Stadsvrienden. Deze online bijeenkomst was bedoeld voor mensen die graag naar het theater gaan, maar liever niet alleen. En met succes, want meer dan dertig theaterliefhebbers meldden zich na afloop aan en gaan dit seizoen in groepjes met elkaar naar een voorstelling.

Stadsvrienden, zo noemt Renske Verbeek de mensen die graag naar het theater gaan, maar liever niet alleen. En daar zijn er genoeg van, zo bewees de opkomst voor dit eerste digitale koffiemoment. Ruim dertig Stadsvrienden zaten – met een kopje koffie – achter hun eigen laptop. Na een kort voorstelrondje werden er drie geprogrammeerde voorstellingen gepresenteerd.

Samen lachen, samen huilen
“Men kan zich ter plekke aanmelden en gelijk zien met wie ze straks naar het theater gaan”, vertelde Verbeek een dag eerder in Vlaardingen Vandaag. “Als we na de lockdown weer van de podiumkunsten mogen genieten, genieten ze met elkaar in plaats van alleen.” De theaterdirecteur begrijpt goed dat er veel mensen zijn die liever niet in hun uppie in de zaal zitten. “Een voorstelling doet vaak veel met je. Het is fijn om dat na afloop of in de pauze met iemand te kunnen delen. Dan wil je even nakletsen, lachen of huilen om wat je hebt gezien.”

Volle zaal
Verbeek maakt ook duidelijk dat de Stadsvrienden niet per se eenzaam zijn. “Misschien houdt je man niet van theater, of zit het even tegen qua vrienden om je heen. In mijn fantasie wordt deze groep ieder jaar groter en zit de grote zaal straks vol met mensen die sámen naar het theater gaan.” Na afloop van het eerste digitale koffiemoment is Renske Verbeek tevreden. “Het was leuk, de sfeer was goed. Na de lockdown gaan we dit zeker herhalen, maar dan fysiek – op gepaste afstand – in het theater.”

Stadsvrienden
De drie gepresenteerde voorstellingen die tijdens het eerste digitale koffiemoment werden gepresenteerd, zijn: Johan Verminnen; Citizen K; en Freds Folk Foyer. Wie zich ook een Stadsvriend voelt en graag met andere liefhebbers van een voorstelling wil genieten, wordt aangemoedigd om contact op te nemen met het theater. www.stadsgehoorzaal.nl

Luister hieronder het interview met Renske Verbeek in Vlaardingen Vandaag terug: