foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat laat -na mislukte poging- tweede tunneldeel opnieuw afzinken

Rijkswaterstaat gaat het tweede deel van de Maasdeltatunnel opnieuw laten afzinken. Na een eerdere mislukte poging wordt op zondag 8 oktober wederom inspanning geleverd om het laatste tunneldeel op zijn plek te krijgen.

Het tunneldeel is een cruciaal onderdeel in de realisatie van de Blankenburgverbinding, een nieuwe snelweg die de A20 in Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg verbindt. Voor de operatie wordt het Scheur ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor alle scheepvaart ongeveer een etmaal afgesloten.

Kabelbreuk

Tijdens de eerdere afzinkoperatie eind april brak één van de zes kabels die het tunneldeel op z’n plek hield. Rijkswaterstaat besloot de operatie af te breken in verband met de schade die ontstond aan een tijdelijke kade.

Het eerste deel van de Maasdeltatunnel is in het weekend van 31 maart afgezonken. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Door een lekkage ontstond kortsluiting waardoor de operatie langer duurde dan gepland.

Rijkswaterstaat liet onderzoek doen naar de oorzaak van het breken van de kabel tijdens de afzinkoperatie in april. Volgens de overheidsorganisatie is inmiddels duidelijk dat de krachten die op de kabel kwamen te staan, groter waren dan vooraf werd gedacht. De manier van afzinken wordt nu aangepast bij de komende afzinkoperatie.

Als het zinkproces succesvol verloopt kan de Blankenburgverbinding zoals gepland in 2024 worden opengesteld. Het Scheur van zondag 8 oktober 09.30 uur tot maandag 9 oktober 11.30 uur afgesloten zijn voor alle scheepvaart.

Dit artikel is van onze vaste mediapartner SCHIE.