Foto: Cor Koornneef

Rijkssubsidie voor woningbouw werd afgewezen, gemeente doet nieuwe poging

De gemeente Vlaardingen heeft al tijden een woningtekort en volgens burgemeester Bas Eenhoorn gaat dat tekort niet opgelost worden zonder Rijksgelden. “We gaan een subsidieaanvraag doen bij het Rijk. Bij de derde tranche van de woningbouwimpulsgelden.” Een eerdere subsidieaanvraag afgelopen najaar werd afgewezen.

Dat vertelde de burgemeester in het wekelijkse gesprek in Vlaardingen Vandaag. “We hebben hard gewerkt om een beeld te krijgen van de gemeentelijke kosten voor de plannen voor de Rivierzone”, aldus de burgemeester. “Zonder deze impulsgelden zijn we niet in staat om het tot stand te brengen.”

Een eerdere aanvraag van de gemeente, in de tweede tranche, werd afgewezen door het Rijk. Volgens Eenhoorn had dat te maken met de financiering. “We waren toen nog niet goed uitgerekend met hoeveel het precies kost.” Gelden vanuit de landelijke regering worden alleen uitgekeerd aan gemeenten die zelf ook met een investering van eigen gelden meedoen aan het betreffende woningbouwproject.

Nieuwe kabinet
Er is landelijk een groot tekort aan woningen. Tot 2030 moeten er circa 900.000 woningen bijkomen, stelt het Rijk. De burgemeester is wat betreft woningbouw optimistisch over een nieuw kabinet. “Ik verwacht dat een nieuw kabinet met een miljard of wat voor nieuwe woningen komt. Dan zal dit (impulsgelden voor woningbouw, red.) niet nodig zijn.”

Luister hier het gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag: