Rijksmonument aan de KW-haven krijgt opknapbeurt

Het pand van de oude Visscherij Maatschappij Vlaardingen aan de Koningin Wilhelminahaven krijgt een flinke opknapbeurt. Jan Joanknecht vertelde hierover in Vlaardingen Vandaag. “Samen met mijn zoon Niek, Pierre Lassooij en Erwin van Straten zijn wij de bende van vier. We gaan proberen dit rijksmonument de renovatie te geven die het verdient.”

Volgens Joanknecht staat het pand er ontzettend slecht bij. “Het dak lekt overal, de vloeren zijn doorgerot, de bakstenen muren zijn door het zout van het inleggen van de haring aangetast, de kozijnen zijn slecht, er zitten scheuren in het pand en het loopt onder bij hoogwater.” Toch heeft Joanknecht veel zin in dit project. “Ik ben een beetje verliefd geworden op dit pand. Het was vroeger een hele grote speler in dit gebied en dat kan het weer worden, want met metrostation Vlaardingen Centrum in de buurt ben je zo in hartje Rotterdam.”

Joanknecht deelde ook wat details over de werkzaamheden. “Wat we allereerst moeten doen is ervoor zorgen dat het pand niet meer overstroomt bij hoogwater. We gaan een waterkering aanleggen om het pand te beschermen. We kunnen niet wachten tot het hele gebied van de KW-haven beschermd is, want dat duurt te lang. Daarna is het belangrijkste dat er een geheel nieuw dak op komt en nieuwe isolatie.” Ook kan hij vertellen wat er met het pand gaat gebeuren. “We wilden er best woningen in maken, maar dan moeten we wachten op een bestemmingsplanwijziging vanuit de gemeente en dat duurt te lang. Er zullen chique kantoren in komen, met eikenhout in staal. Het is niet voor niks een rijksmonument dus dan moeten we het ook niet voor een koopje verbouwen. Het pand verdient het om met kwaliteit en stijl gerenoveerd te worden.”

Volgens Joanknecht zal de renovatie rond de twee of drie jaar duren. “We hopen in augustus, gelijk na de bouwvak, te beginnen. Of dat lukt ligt aan veel factoren, onder andere aan een subsidieaanvraag.”

Luister hier het hele gesprek met Jan Joanknecht in Vlaardingen Vandaag: