© foto Rick Keus

Reizigers enthousiast over elektrische bus van RET

Reizigers van de RET zijn enthousiast over de inzet van de elektrische bussen. Sinds eind 2019 rijden de bussen ook in Vlaardingen. “Voor het eerst hebben we een ‘8’ gekregen van onze klanten”, vertelt woordvoerder Rolf Harbers van de RET in Vlaardingen Vandaag.

De RET heeft een belangrijke ambitie als het gaat om de duurzame transitie die is ingezet. “In 2030 is er geen OV-bus meer die op diesel rijdt”, vertelt Harbers. De eerste duurzame bussen, uiteenlopend van elektrische bussen tot waterstofbussen, zijn inmiddels actief in de regio. Het zijn er op dit moment 55. “Einde van het jaar worden er 35 bijgeplaatst”, aldus Harbers.

Door de coronamaatregelen valt het aantal reizigers sterk terug. Daarom kon de RET zich bij het onderzoek naar de tevredenheid alleen focussen op het eerste kwartaal van 2020. Het feit dat de vervoersdiensten van RET het rapportcijfer ‘8’ krijgen, komt volgens Harbers vooral door de invoering van de elektrische bus. “Ze zijn stiller. En ze trekken geleidelijker op. Ze hebben niet meer dat schokkerige met schakelen. Ook stinken ze niet en stoten ze minder uit.” Ook het feit dat de bussen nieuwer zijn, is een pre volgens Harbers. “Dit is een comfortabele bus.”

Toch zijn er ook nog kleine hindernissen. “De hybride en elektrische bussen vallen te vaak uit. Maar het is niet zo dat we er een potje van maken”, vertelt Harbers. Dat blijkt ook uit de cijfers. “De zero-emissiebussen moeten een beschikbaarheid hebben van 94 procent en dat is nu 90 procent. Dat komt door issues in de opstartperiode. Dat gaan we verbeteren”, belooft hij.

Beluister hier het hele gesprek met Rolf Harbers van de RET: