Psychische klachten nemen toe door de coronacrisis

Steeds meer mensen ondervinden psychische klachten zoals slapeloosheid, sombere gevoelens, angst en depressieve gevoelens als reactie op de coronacrisis. Het is belangrijk om alert te zijn wanneer deze gevoelens structureel worden en tijdig hulp in te schakelen. Dat vertelt Mariëlle van den Berg van het landelijke platform MIND.

MIND is een landelijk platform psychische gezondheid en is hét platform van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). “Ook wij zien de toenemende druk op de geestelijke gezondheidszorg en stellen vast dat inmiddels 3 op de 4 mensen een vorm van klachten ondervinden. De coronacrisis heeft geleid tot een toename van psychische klachten, zowel bij mensen met bestaande aandoeningen als bij mensen die voor het eerst klachten ervaren”, vertelt Van den Berg.

Gebrek aan perspectief, de langdurigheid van de coronacrisis en de steeds meer merkbare gevolgen spelen een grote rol bij het ontwikkelen van psychische klachten. Sociaal contact wordt nu extra bemoeilijkt door de angst op besmetting en het wegvallen van netwerken en ontmoetingsgelegenheden, zoals sport, hobby of vrijetijdsbesteding.

Volgens Mariëlle van den Berg is het heel normaal om lichte klachten te hebben en goed met je netwerk om je heen deze moeilijke tijd te doorstaan. Wel roept zij op om tijdig aan de bel te trekken bij de reguliere hulpinstanties bij blijvende klachten. “Ga eens lekker wandelen en probeer je hoofd leeg te maken”, aldus Mariëlle. “Let een beetje op elkaar. De omgeving van een persoon moet ook haar verantwoordelijkheid nemen en actie ondernemen indien noodzakelijk.”