Primeur voor Jan Anderson: ‘Dertig jaar lang mag niemand eraan komen’

De collectie van het Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen gaat een bijzondere ‘stille’ toekomst tegemoet. Binnenkort verdwijnen alle kledingstukken, documenten en andere objecten die Jan Anderson heeft verzameld onder een glazen stolp. Pas dertig jaar later mag iemand de waarde van de voorwerpen opnieuw beoordelen.

Jan Anderson is er zelf realistisch over: er komt een dag dat hij er niet meer is. Hij noemt het plan dat geïnitieerd is door het Erfgoedhuis Zuid-Holland ‘een enorm compliment’. “Ze hebben allemaal specialisten ingeschakeld die konden beamen dat het zin had wat ik gedaan heb”, aldus de Vlaardinger over zijn verzameldrang van alledaagse voorwerpen.

Evelien Masselink is projectleider vanuit het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Samen met specialisten draagt zij zorg voor het ‘Doornroosje’-project. Net als in het sprookje wordt de collectie in slaap gebracht en pas later weer ‘wakker gekust’. “Dertig jaar lang mag niemand eraan komen”, aldus Masselink.

Volledige inkijk

Masselink noemt de manier van conserveren uniek en denkt dat Andersons collectie uitermate geschikt is voor het project. “Hou alles bij elkaar. Ga niks verkopen of doorgeven aan een museum in Drenthe wat misschien een bepaalde deelcollectie heel graag zou willen hebben. Geef de volgende generatie een volledige inkijk in die twintigste eeuw”, zegt Masselink.

Het Erfgoedhuis bereidt de ‘slaapperiode’ zorgvuldig voor, zodat de collectie over dertig jaar met een vergelijkbare zorgvuldigheid kan worden beoordeeld. Masselink: “Wij zorgen dat er bijsluiters, digitale dragers en een database bijkomen. Wij geven informatie mee, zodat ze het kunnen duiden. Zodat die volgende generatie kan valideren wat ze hebben en wat ze ermee kunnen.”