Uitwerking prijsplafond afgerond – vanaf 1 januari 2023 van start

De tarieven- en verbruiksplafonds zijn hetzelfde als eerder aangekondigd. De regeling kent vanaf de start een margetoets om vooraf per bedrijf de maximale winstmarge te bepalen bij de uitvoering van het prijsplafond. Hiermee wordt overcompensatie als gevolg van het prijsplafond voorkomen.

Het kabinet werkt daarnaast met spoed een aparte regeling uit voor huishoudens met een blokaansluiting.

Het tijdelijke prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet, of een aansluiting op een warmtenet.

De energieleveranciers voeren het prijsplafond uit. Consumenten hoeven zelf niets te doen om voor de korting op de energierekening in aanmerking te komen. Om te voorkomen dat energieleveranciers als gevolg van het prijsplafond meer winst maken dan voorheen, wordt vanaf de start van het prijsplafond een margetoets ingevoerd. Dit betekent dat per energieleverancier een redelijke winstmarge wordt bepaald op basis van de winst(marge) van de afgelopen jaren.

Bron en volledige artikel: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/09/uitwerking-prijsplafond-afgerond—vanaf-1-januari-2023-van-start