bron: Marianne van Straten

Plein naast stadskantoor hernoemd tot Keti-kotiplein

De wens van de Vlaardingse gemeenteraad om een plein in de stad te noemen naar Keti-koti is ingewilligd. Zaterdag 1 juli, de dag van de viering van Keti-koti, is het pleintje naast het stadskantoor hernoemd tot het Keti-kotiplein.

De onthulling werd uitgevoerd door wethouder Lianne van Kalken. Ongeveer twee weken geleden pas kreeg het college de opdracht mee vanuit de gemeenteraad om een Keti-kotiplein te realiseren. Een meerderheid van de raad stemde voor een motie van DENK, CDA, D66, GroenLinks en PvdA over het onderwerp.

Van Kalken: “Op 5 mei kunnen we redelijk comfortabel in de spiegel kijken als Nederlandse samenleving. ‘Wij’ waren niet de agressor. ‘Wij’ streden tegen het onrecht en voor de vrijheid. Nu leren we om op 1 juli ook in die spiegel te kijken. De spiegel van een land dat slavernij goedkeurde, mogelijk maakte, in stand hield en er een mooie duit aan over hield.”

De GroenLinks-wethouder is blij dat ook in Vlaardingen ‘in die spiegel gekeken kan worden’. Het plein moet volgens haar het adres worden van bezinning over en herdenking van het Nederlandse slavernijverleden.

Keti-koti werd in Vlaardingen voor het eerst op verschillende manieren gevierd. Naast de onthulling en kleine festiviteiten werd er ook een lezing gehouden in het Museum Vlaardingen over het onderwerp.