Links: opening golfbaan door Prins Bernhard in 1983. Rechts: opening golfbaan door Pieter van Vollenhoven in 2023. (Foto links: Randstad Fotodienst, fotonr. Hi2106; collectie Stadsarchief Vlaardingen. Foto rechts: Golfclub Broekpolder)

Pieter van Vollenhoven heropent gerenoveerde golfbaan in de Broekpolder met dezelfde golfclub als Prins Bernhard

Na een verbouwing van twee jaar is Golfclub Broekpolder feestelijk heropend. Dit werd zaterdag 26 augustus gedaan door prof. mr. Pieter van Vollenhoven, precies veertig jaar nadat zijn schoonvader Prins Bernhard dat ook deed. Van Vollenhoven deed dit met dezelfde golfclub, het slagwerk dus, als zijn schoonvader.

Van Vollenhoven opende de gerenoveerde golfbaan in het bijzijn van het jongste en oudste lid van de club. De golfbaan was volgens de golfclub aan deze renovatie toe. Na veertig jaar waren alle achttien greens aan vervanging toe. Voorzitter Frank Roos is erg enthousiast over de renovatie. “Dit is een moment waar wij, mede door corona als spelbreker, reikhalzend naar uit hebben gekeken. Er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet. Daarbij spelen zowel regen, zon als onze eigen greenkeepers een belangrijke rol.”

Golfbaanarchitect Frank Pont heeft de vernieuwde banen ontworpen, zo vertelt voorzitter Roos. “Al meer dan vijftien jaar is hij actief in Noord-Amerika en meerdere Europese landen. Banen worden dankzij zijn adviezen aanzienlijk beter. Omdat hij meer dan 600 golfbanen ter wereld heeft bezocht heeft hij veel ervaring opgedaan die hij op onze baan heeft toegepast.”

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven met links Rembrandt Krielen (jongste lid) en rechts Fred Kraal (oudste lid). In de handen van Van Vollenhoven de golfclub waarmee Prins Bernhard in 1983 de golfbaan officieel opende. (Foto: Golfclub Broekpolder)

Golfclub van Prins Bernhard

De golfbaan ligt sinds 1981 in de Broekpolder en was een initiatief van Provincie Zuid-Holland, gemeente Vlaardingen en gemeente Maasland. In 1983 werd de golfbaan officieel geopend door Prins Bernhard (zie foto). Samen met toenmalig voorzitter Hans Catz opende hij de club door het ontknopen van de clubvlag en het slaan van wat golfballen. Het slagwerk waarmee Prins Bernhard de ballen sloeg was afgelopen zaterdag weer aanwezig in handen van Pieter van Vollenhoven.

Prins Bernhard (links) bij de opening van de golfbaan in 1983 met de desbetreffende golfclub. (Foto: Randstad Fotodienst, fotonr. Hi2106; collectie Stadsarchief Vlaardingen)