Penning en ereburgerschap voor Jan Anderson: ‘Iets wat ik altijd al gehoopt had’

Jan Anderson (85) heeft maandagmiddag uit handen van burgemeester Bas Eenhoorn de Penning van de stad gekregen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn inzet voor de stad. Daarmee is Anderson benoemd tot ereburger van Vlaardingen.

Vanaf jonge leeftijd was Jan Anderson al bezig om allerhande voorwerpen te verzamelen. Zijn museum dat in 1976 is opgericht, werd een begrip in de streek. Ook voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog maken deel uit van zijn collectie. “Hij heeft als een van de weinigen een complete verzameling”, vertelt burgemeester Bas Eenhoorn.

Anderson reageerde verrast en sprakeloos, maar wel trots. “Het is iets wat ik altijd al gehoopt had”, zegt Anderson. “Er is een rijtje van mensen die ereburger zijn. Nu mag ik in dat rijtje geregistreerd gaan zitten.”

Waar hij de penning neerzet, blijft nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat hij een prominente plek krijgt thuis, al moet dat gebeuren door zijn vriendin Corry, blijkt wanneer Jan begint over een doos. “Ik zorg wel voor een prominente plek”, aldus zijn vriendin.

Beluister hier de reportage van de overhandiging van de onderscheiding voor Jan Anderson: