Overlast in Prins Hendrikstraat blijft aanhouden: ‘We zijn daar nog lang niet klaar’

In de Prins Hendrikstraat in de Vettenoordse Polder (VOP) zijn de sociale problematiek, jeugdoverlast en drugsgerelateerde problemen nog altijd hoog. Dat stelt burgemeester Bas Eenhoorn.

Burgemeester Bas Eenhoorn zegt in antwoorden op vragen van raadslid Ron Boers (Fractie Boers) dat de buurt de volle aandacht heeft van de gemeente en politie. Ook afgelopen woensdag in het wekelijkse gesprek bij Vlaardingen Vandaag sprak Eenhoorn klare taal: “We zijn daar nog lang niet klaar. We zijn zeer intensief aan de slag om te kijken hoe we daar de druk van de ketel halen en hoe we grip krijgen op de overlastgevende jongeren.”

Boers wil fysiek permanent toezicht van handhaving in de buurt. Dat noemt Eenhoorn een ‘utopie’. Boers weet dat zo net nog niet. “24/7 is geen optie, maar of dat echt zo is, is maar de vraag natuurlijk. Waarom zou je geen permanente camera neerzetten?” Eenhoorn: “Het plaatsen van een vaste camera achten wij op dit moment niet proportioneel. Dit is voorbehouden aan gebieden met functies die kwetsbaar zijn voor overlast en criminaliteit, zoals het uitgaansgebied.”

Huis-aan-huis
Boers pleit voor huis-aan-huis-controle. Handhaving lijkt die tactiek al toe te passen en volgt bepaalde overlastgevers intensief: Eenhoorn: “We kijken naar de groep. Wie zijn ze? We benaderen ze persoonlijk. Ook de ouders. We zitten geen moment stil.”

Boers is wantrouwend. “Dat moet ik dan maar aannemen. Ik kan niks controleren. Ik zou op z’n minst in het presidium willen horen wat de cijfers zijn. Ik hoef geen namen te weten, maar communiceer.” (Presidium is een vergadering van fractievoorzitters met geheimhouding vóór een raadsvergadering, red.)

Volgens burgemeester Eenhoorn heeft de mobiele camera die tijdelijk werd neergezet in de straat effect gehad. “Er zijn een paar goede stappen gedaan.” Toch is de situatie nog niet onder controle. “We blijven op onze quivive.”