Hoe de ‘haringkoning’ de Premier League verovert: ouders megatrots op doorbraak Ian Maatsen

De carrière van Ian Maatsen zit deze zomer in de lift: promotie met Burnley naar de Premier League, een doorbraak bij Chelsea én een uitverkiezing voor het Nederlands Elftal. Die ontwikkeling leidt tot trotse gezichten bij ouders Edward en Wendy.  

Het volgen van Ian bij verschillende voetbalclubs in meerdere landen, is de familie Maatsen niet nieuw. “Vanaf 2,5 jaar oud ging hij al mee kijken naar de A’tjes van HVO. In de beginfase moest je achter hem aan lopen, want dan liep die al het veld op, terwijl hij nog niet mee mocht doen”, vertelt Edward. “Toen hij 4,5 jaar oud was mocht hij mee doen en vanaf dat moment was het direct een stijgende lijn.”

Moeder Wendy Maatsen kon het zich al die jaren geleden, in de vroege ochtend langs de lijn, niet voorstellen dat haar zoon op dit topniveau zou spelen. Na periodes in de jeugdopleidingen van Feyenoord, Sparta en PSV vertrok Ian naar voetbalclub Chelsea. Dat was voor haar pittig. “Het was wel heftig en moeilijk toen hij uiteindelijk naar Engeland ging, maar gelukkig waren wij elk weekend daar en we belden elke dag.”

Haringkoning

Hoewel Ian al jaren in Engeland woont is hij volgens Edward nog steeds een echte Vlaardinger. “Ze noemen hem de haringkoning. Het is echt uniek, hij houdt van haring. Daarnaast heeft hij hier ook nog zoveel vrienden.”

Goed gemutst trekken de ouders van Ian naar de stadions waar Oranje komende week speelt. “Ik ben meer blij dan dat ik zenuwachtig ben. Als zijn debuut komt dan gaat er wel een bepaalde trots door je heen als vader”, glimlacht Edward Maatsen.