Opvang Oekraïners in Vlaardingen

Ook in Vlaardingen worden vluchtelingen opgevangen.

Tot vrijdag 11 maart werd een aantal Oekraïense vluchtelingen in hotels opgevangen. Vanaf die dag is de opvang in de boerderij aan de Broekpolderweg open, er verblijven op dit moment 12 personen, waaronder 5 kinderen. Op korte termijn worden er nog extra kamers gerealiseerd in de boerderij, zodat er nog meer mensen kunnen wonen. Deze locatie is voor minimaal een jaar beschikbaar.

Met basisschool de Globe en middelbare school Internationale VOS wordt gekeken om zo snel mogelijk met onderwijs te kunnen starten voor de kinderen. In de bibliotheek worden taallessen aangeboden en initiatieven voor sport en spel komen op gang.

Het streven is om deze week hopelijk 25 kamers in te richten in District U, gebouw C. Per kamer kunnen 2 tot 3 personen verblijven, moeders met kind(eren). Ook hier kunnen de mensen minimaal een jaar verblijven. Omwonenden ontvangen daar deze week een brief over.  

Voor de langere termijn wordt gekeken naar tijdelijke inzet van grote locaties, waar op termijn gebiedsontwikkeling met woningbouw gaat plaatsvinden. Bijvoorbeeld in containerwoningen of portocabins.

Er ontstaan verschillende initiatieven voor zowel de mensen die nog in Oekraïne zijn als voor de mensen die nu (en in de nabije toekomst) in Vlaardingen verblijven. Veel Vlaardingers hebben bedden aangeboden, er wordt geld ingezameld, ondernemers dragen op een praktische manier hun steentje bij en ga zo maar door. Het is fantastisch te zien hoeveel mensen in Vlaardingen zich betrokken voelen bij deze situatie. Kijk voor meer informatie op www.vlaardingen.nl/oekraine

Foto: Bart Zandstra