Oproep van 15 burgemeesters voor landelijke hulp bij wijkaanpak, Vlaardingen stuurt zelf brief

15 burgemeesters van steden in Nederland hebben een nieuw te vormen kabinet opgeroepen om te helpen bij de aanpak van kwetsbare stedelijke gebieden. Bij die 15 gemeenten horen onder andere Rotterdam en Schiedam, maar geen Vlaardingen. Het college in Vlaardingen besloot zelf ook een brief te sturen met dezelfde boodschap.

“Er is een clubje burgemeesters wat bij elkaar is gaan zitten en aan de bel is gaan trekken. Ze zijn daar eigenlijk een hele belangrijke gemeente vergeten erbij te vragen. We hadden ons ook aangeboden, maar zij stellen: hoe groter die groep wordt, hoe meer het verwatert”, legt locoburgemeester Bart Bikkers uit in Vlaardingen Vandaag.

Het college besloot gister om op eigen initiatief een brief te sturen aan de informateur Mariëtte Hamer en 150 Tweede Kamerleden. Het college wil dat het thema wijkaanpak op wordt genomen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Aandachtsgebieden in Vlaardingen zijn de Westwijk en de Vettenoordse Polder (VOP). “Maar als je door je oogharen kijkt zie je dat er overal in onze stad gebieden zijn die je extra aandacht zou moeten geven”, zegt Bikkers.

Plek 4
“Vlaardingen komt landelijk op plek 4 als het gaat om de minste leefbaarheid en voorzieningenniveau in de wijk”, stelt Bikkers. Vooral financieel komt de gemeente tekort om problemen in de wijk aan te pakken, zoals armoede, onderwijsachterstand, werkloosheid en huisvestingsvraagstukken. Bikkers: “We willen samen met onze partners in de stad investeren in de aandachtsgebieden, maar vragen het Rijk om te co-financieren.”

Beluister hier de toelichting van locoburgemeester Bart Bikkers in Vlaardingen Vandaag: