Oproep aan Vlaardingse jongeren: maak gebruik van je stemrecht

Erben Oosting van de Nationale Jeugdraad (NJR) doet een beroep in het programma Vlaardingen Vandaag op de lokale jongeren om hun stem niet verloren te laten gaan bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. “Eén op drie jongeren stemt niet en wij willen met een gerichte campagne het aantal stemmers bij de jongeren verhogen”, aldus Oosting.

‘ALLES = politiek’. Zo luidt de nieuwe campagne van de grootste jongerenorganisatie van ons land. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht vindt de Nationale Jeugdraad het een gemiste kans dat een derde van de jongeren niet stemt. Dat gaat namelijk om een half miljoen stemmen, en dat is heel veel invloed. Hoogste tijd dus dat deze jongeren wél van zich laten horen. “Elke stem is namelijk even belangrijk. En dit jongeren laten inzien is het doel van de campagne. Uiteindelijk moeten zoveel mogelijk jongeren op 15, 16 en 17 maart naar de stembus. Dat is hun recht. En onze plicht ze te activeren.”

Wat is voor jongeren belangrijk?
Veel jongeren beseffen het niet altijd, maar álles is politiek. Denk aan het coronabeleid, de GGZ, anticonceptie, woningnood, studie en ga zo maar door. Allemaal onderwerpen waar jongeren mee te maken hebben. Daarom lanceert NJR watvindjijbelangrijk.org, een partijenpodcast en de Jongerenkieswijzer. Volgens Oosting is de vrijheid van onze manier van leven helemaal niet zo vanzelfsprekend. “Vrije pers en vrijheid van meningsuiting liggen op verschillende plekken onder druk. De jongeren moeten in maart hun stem laten horen, want daarin ligt de kracht van de democratie.”

Luister hier het hele gesprek met Erben Oosting in Vlaardingen Vandaag: