Openingsfilm van het Suikerzoet festival roept emoties op: ‘Ik heb me kapot gehuild’

Het Suikerzoet Filmfestival is weer begonnen in Schiedam. Op meerdere locaties in Schiedam kunnen bezoekers gratis films bekijken. In het Theater aan de Schie wordt het festival feestelijk geopend met muziek en de uitreiking van de Zilveren Traan. Na de uitreiking speelde de openingsfilm ‘Rocco & Sjuul’.

Edwin Spek van het Suikerzoet filmfestival vindt het filmfestijn een uitgelezen kans om uniek Schiedamse gebouwen in een ander daglicht te zien. “Met het festival kun je laten zien hoe mooi de stad is. Je komt in plekken waar je wel eens binnen stapt, maar als je echt gaat zitten en de film beleven, dat is wel heel wat anders.” Het festival is de zeventiende editie en zal vijf dagen lang plaats vinden op meerdere locaties. Volgens Edwin Spek is er een breed spectrum aan films te zien. “De mooiste, fijnste en suikerzoete drama’s. Van alles komt voorbij. We zijn een feel good en drama festival.”

Lachen en huilen

Bij de opening in het Theater aan de Schie werd de film ‘Rocco & Sjuul’ gedraaid. De Nederlandse speelfilm riep veel emoties bij de bezoekers. “Ik vond hem heel ontroerend. Alles zat erin, komedie, huilen. Gewoon geweldig”, vertelt een vrouw die nog tranen in haar ogen had toen ze het theater uitkwam. “Ik heb me kapot gehuild, maar ook kapot gelachen.” Een andere festival bezoeker was erg onder de indruk van de film. “Ik kan me niet herinneren dat ik in de bioscoop bij een Nederlandse speelfilm zo onwijs gelachen heb, het was geweldig.”

Tijdens de opening werd ook de Zilveren Traan uitgereikt, dat is een prijs voor de beste korte film. Die werd dit jaar gewonnen door Tom Shiner voor zijn film ‘Mr Windibank’s 1 o’clock’.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.