Ontwikkeling havengebied: muurtje tegen hoogwater en andere plek voor het Vissersmonument

Een muurtje van 1,20 meter hoog moet zorgen voor droge voeten in de Vlaardingse haven. De gemeente Vlaardingen en ontwikkelaar PosadMaxwan presenteren hun oplossing voor de hoogwaterproblematiek. Er komt niet alleen een muurtje, het hele gebied wordt ontwikkeld.

Het muurtje wordt verrijkt met zitbankjes, schaakborden en uitkijkpunten. Maar boven alles houdt het muurtje hoogwater tegen. “Er is goed over nagedacht”, vertelt Hans van Ekelenburg van de werkgroep Vissersmonument. “Ik heb jaren aan de kop van de haven gewerkt en soms moest ik op de fiets tot mijn knieën in het water. Het is een goede zaak dat hier iets aan wordt gedaan.”

Ondernemer Jun Chou is ook enthousiast. “Al is het voor ons niet nieuw. Onze architect kwam tien jaar geleden al met dit plan.” Het havengebied wordt een groene buitenruimte voor de voetganger. Ieder onderdeel van het gebied wordt ook vergroend met een treurwilg. Het stemt Chou in ieder geval enthousiast. “Een mooi weloverwogen en gedurfd plan.”

Vissersmonument op een andere plek

Eén van de onderdelen van het plan is het verplaatsen van het Vissersmonument. Er komt een terras met tribune in het water bij de Koningin Wilhelminahaven. Hierop zal het monument pronken. Bij hoogwater zal het monument als enige boven het water uit pronken. Van Ekelenburg heeft er gemengde gevoelens over. “We hebben er een beetje moeite mee, want het staat al sinds 1950 op die plek. Al is er op de nieuwe plek wel veel ruimte rondom het monument, dus wij vinden het geen heel gek idee.”

De werkgroep Vissersmonument heeft eigenlijk het plan om het monument te verplaatsen naar de kop van de Oosthavenkade, waar de Lichtbaak van Speyk nu staat. “Historisch gezien hoort die eigenlijk aan de overkant. We willen het Vissersmonument daar naartoe verplaatsen. Op die plek stonden de vrouwen de mannen uit te zwaaien. Het is voor ons een historische plaats.”

De gemeente Vlaardingen verwacht in 2025 van start te gaan met de uitvoering.

Impressie van het terras met tribune in het water en het Vissersmonument in de hoofdrol.