Ontwikkelaar Hollandiagebouw: ‘gemeente komt mededelingsplicht niet na’

Het project waarbij het monumentale Hollandiagebouw wordt omgevormd tot appartementencomplex heeft vertraging opgelopen. Daarnaast heeft projectontwikkelaar Hermon Erfgoed een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Vlaardingen.

Het project heeft vertraging opgelopen vanwege allerlei problemen. Belangrijkste oorzaak leidt terug naar de brand in het Hollandiagebouw in 1976. Volgens directeur-eigenaar Machiel van der Plas van Hermon Erfgoed is de gemeente niet transparant geweest over de geschiedenis. Zo vertelde hij in het actualiteitenprogramma Vlaardingen Vandaag donderdag. ,,Wat wij niet wisten was dat de gemeente die plafonds gerepareerd had met asbestplaten. Dat is in de stukken die ter beschikking zijn gesteld niet doorgegeven. Dus de gemeente heeft naar onze mening niet voldaan aan haar mededelingsplicht.”

Hermon Erfgoed voelt zich misleid door de gemeente. In 2015 kocht het bedrijf het pand van de gemeente, naar eigen zeggen zonder te weten wat de ernst van de situatie was. ,,Op het moment dat je een pand koopt ga je naar het gemeentearchief en zoek je uit wat er allemaal in het verleden in dat pand gebeurd is. Wij weten dat er stukken in het archief aanwezig zijn geweest. Daar hebben we ook foto’s van. En op het moment dat we erachter kwamen dat er zóveel asbest in het pand zat, zijn we nog een keer naar het archief gegaan om het even precies uit te zoeken. En toen waren die stukken ineens allemaal verdwenen. Dat voelt natuurlijk niet echt heel erg fijn”, aldus Van der Plas.

,,Dat er zo’n grote verontreiniging in het pand was, daar hadden we totaal niet op gerekend”, vervolgt hij. Door de grootschalige asbestsanering liep het project vertraging op. Daarnaast waren er andere tegenslagen, zoals het niet kunnen vinden van een aannemer en een door corona failliet geraakte kozijnenleverancier.

Ruim een jaar vertraging

Het project zou begin 2020 opgeleverd moeten zijn, maar dat gebeurt nu ruim een jaar later. De bewoners die hun appartement al aankochten worden financieel gecompenseerd door Hermon Erfgoed door de afgesproken vertragingsboete in de contracten. Hermon Erfgoed heeft een nieuwe externe aannemer aangesteld om het project af te ronden. Het bedrijf hoopt dat dat voor de zomer van 2021 gebeurt.

Ondertussen zijn er andere berichtgevingen waar Van der Plas moeite mee heeft. ,,We hebben oplossingen gevonden om dit probleem ook met eigen middelen te compenseren. Dat er dan in een artikel van Waterweg Actueel gezegd wordt dat er een probleem door ons veroorzaakt wordt, dat schiet dan wel een beetje in het verkeerde keelgat.”

Vragen van Fractie Boers

De Fractie Boers stelde vragen aan het college over het Hollandiagebouw waarin de fractie navraagt of het klopt dat ‘de aannemer er met het geld vandoor is gegaan’. Van der Plas: ,,Het doet pijn als iemand zonder hoor en wederhoor beweert dat er geld uit wordt gehaald. We hebben echt veel meer geld in het pand gestopt dan de bedoeling was. Ons belangrijkste doel is om monumenten te behouden door er een nieuwe functie aan te geven.”

De rechtszaak die Hermon Erfgoed tegen de gemeente Vlaardingen aanspande volgt in november of december van dit jaar.