Onthulling uitbreiding kunstwerk VIA20

Een stad als Vlaardingen is altijd in beweging. Begroeiing, bebouwing en wegen worden aangepast zodat onze stad een aangename plek blijft voor bewoners, bezoekers en passanten. Het kunstwerk VIA20 beweegt mee.

Vrijdag 13 mei onthulden geportretteerden samen met Jörgen van der Meer (omgevingsmanager Rijkswaterstaat), Dynand Heiner (projectmanager A20 BAAK), de kunstenaars en wethouder Bart Bikkers de uitbreiding van dit kunstwerk. Het snelwegviaduct over de Lepelaarsingel is sinds 2013 de drager van het kunstwerk VIA20: een serie portretten van Vlaardingers die dit viaduct regelmatig passeren. De portretten zijn geplaatst in ovale lichtbakken, door de kunstenaars liefkozend ‘medaillons’ genoemd, die het viaduct verlichten.

Vanwege de komst van de Blankenburgverbinding wordt de A20 verbreed en daarmee krijgt het viaduct over de Lepelaarsingel er ook vijf meter in de breedte bij. Kunstenaars Eric van Straaten en Ineke Hagen hebben de opdracht gekregen om ook het kunstwerk uit te breiden. Bij drie fotosessies in september 2021 heeft Eric van Straaten een grote groep Vlaardingers gefotografeerd, waaruit een selectie is gemaakt voor de uitbreiding. Bij de onthulling op 13 mei kregen alle geportretteerden een klein boekje met de serie foto’s.

Foto: Rijkswaterstaat