Onderhandelingen nieuwe cao Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO) opgeschort

Het zit met name op het loon muurvast, laat FNV Overheid weten. De vakbonden zetten in op 11,25 procent voor één jaar met een bodem van 300 euro; een eenmalige uitkering van 1200 euro en het opnemen van de automatische prijscompensatie in de cao 2024.

Volgens cao-onderhandelaar Marieke Manschot van FNV Overheid is de inflatie nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot.

De werkgevers (VNG) laten weten tijdens de onderhandelingen meerdere malen een bod te hebben gedaan. Volgens de VNG constateren de vakbonden ‘slechts’ dat de afstand groot is en willen zij geen tegenbod doen. ‘Ze willen dus niet onderhandelen’, aldus de VNG.

De vakbonden hebben besloten om een ultimatum te stellen dat binnenkort wordt verzonden en afloopt op 11 januari om 10.00 uur, meldt CNV Overheid. ‘Als wij voor die tijd vanuit de VNG geen inhoudelijk akkoord op onze eisen hebben gehad, zijn wij genoodzaakt over te gaan op collectieve acties.’

De gemeentelijke werkgevers zullen het ultimatum en de reactie daarop plaatsen op vng.nl en wsgo.nl. De cao is niet opgezegd en loopt daardoor ook in 2023 door. Onlangs hebben de werkgevers vanwege het uitblijven van de cao een eenmalige uitkering gegeven van € 750 of € 375, afhankelijk van de loonschaal. Hiernaast is met de vakbonden afgesproken dat ook de thuiswerkvergoeding van € 2 doorloopt in 2023.

In totaal werken er ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO).

Bronnen: https://www.fnv.nl/cao-sector/overheid/decentrale-overheden/gemeenten/goede-cao-gemeenten-nu, https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/vooral-op-loon-zit-onderhandeling-muurvast en https://vng.nl/nieuws/vakbonden-schorten-cao-overleg-op.