Ombudsman: ‘Meer empathie bij gemeente zou passend zijn’

De gemeente Vlaardingen moet meer begrip tonen voor klagers. Dat vindt de gemeentelijke ombudsman. In haar jaarlijkse rapportage registreerde ombudsman Anne Mieke Zwaneveld over het jaar 2020 in totaal 30 klachten over de gemeente.

Volgens Zwaneveld ontbreekt het de gemeente bij het contact met inwoners soms aan empathie. Dat vertelde zij in Vlaardingen Vandaag dinsdag. “Mijn beeld is dat de gemeente erg op het juridische gelijk gaat zitten.” Volgens Zwaneveld sluit die houding onvoldoende aan bij de beleving die mensen hebben in hun contact met de gemeente. ” Je zou van een gemeente verwachten dat ze uitleggen waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt en in hoeverre de belangen van de bewoners zijn meegewogen.”

Zwaneveld: “Ik vind dat meer empathie passend zou zijn. Meer kijken naar wat mensen nodig hebben om in een goede relatie met de gemeente komen te staan.” Zwaneveld maakt ook een vergelijking met andere steden. “Sommige andere gemeenten zijn wel empathischer in de omgang. Dat zou bij Vlaardingen een tandje beter kunnen.

Volgens Zwaneveld is er ook goed nieuws: ondanks dat de coronapandemie veel extra vroeg van gemeente en inwoners, waren er niet meer klachten dan het jaar daarvoor.

Beluister hier het hele gesprek met Anne Mieke Zwaneveld: