‘Om een deel van de schuld van betonrot neer te leggen bij bewoners is schofterig’

John Jans, bewoner van een van de ‘betonrotflats’ en initiatiefnemer van de Vereniging Eigen Bewoners Eerst, is blij met de werkzaamheden die van start zijn gegaan, maar heeft bedenkingen bij uitspraken die Waterweg Wonen gisteren op Omroep Vlaardingen deed. Jans (rechts op de foto hierboven) noemt de uitleg van manager vastgoed Jeroen Oosthoek van Waterweg Wonen over de schuldvraag ‘schofterig’.

Oosthoek vertelde gisteren in Vlaardingen Vandaag dat er niet alleen fouten bij de bouw zijn gemaakt, maar dat ook de manier waarop bewoners met de flat omgingen debet is aan de ontstane betonrot. “Het zo dat er in een bepaalde periode op de galerijen gestrooid is met strooizout”, vertelde Oosthoek. “Het zout is gaan invreten op het staal in het beton en daardoor is de kracht van de constructie minder geworden.”

Jans zet zich in voor de bewoners en noemt die uitspraak donderdag in Vlaardingen Vandaag schofterig. “Daarbij is het ongefundeerd. Als je als woningbouwvereniging een flat verhuurd en je hebt daarbij galerijen die niet goed afgedekt zijn zodat de strooizout daarin kan trekken, dan is er sprake van achterstallig onderhoud”, stelt Jans. “In de opgehoogde dekvloeren hebben scheuren, deuken en gaten gezeten die Waterweg Wonen altijd heeft laten liggen en versloft heeft. Daardoor heeft dat proces van zout in die galerijen kunnen aanvangen.”

Jans is wel tevreden over het feit dat het geluid van de bewoners gehoord wordt. “Ze hebben er goed op geanticipeerd en toegestaan de firma te nemen die wij als vereniging wilden voor de renovatie”, vertelt Jans.

‘Compensatie een fooitje’
Ook over de manier van compenseren is Jans kritisch. Waterweg Wonen voerde vorig jaar herstelwerkzaamheden uit en compenseerde de bewoners volgens Jans met 14 euro. “Er zijn hier een aantal zaken gebeurd die niet mogen. Je mag volgens een bouwbesluit een aantal decibellen proceduren en daar zijn ze hier ruim overheen gegaan.” Jans prijst de goodwill van Waterweg Wonen om überhaupt te compenseren. “Ze zijn het niet verplicht. Maar het is eigenlijk een fooitje, want het is eigenlijk de gemiddelde huurverhoging.”

In oktober is de flat gereed. Althans, de versterkingen. “Daarna krijgen we nog een traject met afwerking en ophogingen die teruggeplaatst moeten worden”, stelt Jans. “Die is nodig voor de oudere bewoners om de flat begaanbaar te houden. Het is niet klaar in oktober, zoals Jeroen Oosthoek gisteren vermeldde.”

Jans hoopt dat Waterweg Wonen zoveel snelheid in het proces houdt als mogelijk is. “Waterweg Wonen kan de aannemers snel achter elkaar laten opvolgen. Geen tussentijd van maanden.”

Beluister hier het gesprek met Jeroen Oosthoek van Waterweg Wonen:

Beluister hier het gesprek met John Jans namens de Vereniging Eigen Bewoners Eerst: