Oer-Hollandse eendenjacht her te beleven in de Vlaardingse natuur: ‘De hond lokt ze naar het einde’

Als een dromerige oase schuilt eendenkooi ‘Het Aalkeetbuiten’ tussen drukke snelweg en de stad. Boswachters en natuurliefhebbers van Natuurmonumenten onderhouden het eeuwenoude natuurgebied en openen tweemaal per maand hun deuren voor excursies.

door Markus Burger

Dat een eendenkooi een natuurgebied is zal sommigen verrassen. Al honderden jaren beschermen natuurliefhebbers het gebied rond de Broekpolderweg. In het verleden fungeerde het terrein als jachtterrein waar kooikers, de mensen die de kooi onderhouden en gebruiken, met een houten constructie eenden in het nauw jagen.

Gerard van der Meer, van Natuurmonumenten, leidt excursies op het terrein. “Bovenal is het een oase van rust”, exclameert hij enthousiast over het gebied. Hij weet van alles over het proces van eenden vangen te vertellen en kan bij rondleidingen van a tot z uitleggen hoe de kooikers met hun hondjes in een ver verleden hier werkten.

De nek omdraaien

Aangesloten op het beboste watertje zijn vijf ‘vangpijpen’. Constructies de eenden dwingen één kant op te gaan waar ze gevangen kunnen worden. “De hond lokt ze naar het einde”, legt Gerard uit. Bij het einde van de houtenconstructie demonstreert hij het einde van het eendenleven: “Hier draaide de kooiker ze dan de nek om.”

Elke tweede zondag van de maand zijn er excursies in de eendenkooi.