Oekraïners vinden huis ver van thuis in Mrija: ‘Ze voelen zich hier veilig en vrij’

Met toespraken, twee volksliederen en het hijsen van drie vlaggen werd Mrija geopend. Hierbij was demissionair staatssecretaris Eric van der Burg aanwezig net als Oleksandr Karasevych, de Oekraïnse ambassadeur in Nederland. “Het is speciaal voor onze mensen. Ze kunnen zich hier echt thuis voelen.”

Van der Burg ziet Vlaardingen als een voorbeeld voor andere gemeenten. “Een complete wijk is echt uniek. We moeten meer plekken hebben als deze. Als je een paar weken opgevangen moet worden is het prima dat je alleen bed, bad en brood hebt. Maar deze mensen zitten hier al achttien maanden, dus er moeten betere voorzieningen komen. Bovendien belast deze wijk de reguliere woningmarkt niet. Dit is een ideale situatie voor nu.”

‘Een droom die overwinning zal worden’

Mrija is Oekraïns voor ‘hoop’ of ‘droom’. Volgens Karasevych is het de perfecte naam. “Iedereen die hier woont heeft een droom. Een droom om veilig en vrij te leven en Oekraïne te bevrijden. Een droom die overwinning zal worden.” Karasevych is blij met de wijk voor de Oekraïnse ontheemden. Het levert volgens hem ook extra moed op voor de strijdkrachten. “Voor hun echtgenoten die daar aan het vechten zijn is het belangrijk dat hun vrouwen, moeders en kinderen hier een veilig thuis hebben.”

Mrija is een tijdelijk project wat drie tot vijf jaar zal blijven in Vergulde Hand-West. Demissionair staatssecretaris Van der Burg wilt niet te ver vooruit denken. “Als het over vijf jaar nog steeds oorlog is moeten we gaan kijken. Ik ben heel blij dat Vlaardingen die aanbiedt. Laten we hopen dat het op een gegeven moment niet meer nodig is voor Oekraïners, dan hebben we nog genoeg mensen die ook zitten te wachten op een woning.”