© DFDS

Nieuwe schepen van DFDS geschikt voor walstroom, maar financiering moet nog geregeld worden

DFDS Seaways is van plan om twee schepen van haar vloot op termijn op walstroom te laten draaien. Operationeel directeur Ralph Bosveld reageerde dinsdag in Vlaardingen Vandaag positief op het verzoek van Milieudefensie Schiedam.

In een brief naar het Vlaardingse stadbestuur uitte de milieudienst haar zorgen over de geluids- en stankoverlast van DFDS. Bosveld is positief over het gebruik van walstroom, een techniek waarbij een aan de kant liggend schip haar energievoorziening niet haalt uit een dieselmotor, maar vanaf de kant. “Eigenlijk leggen we het schip aan een grote stekker waardoor de stroom van wal wordt gehaald. Dat is beter. Als een dieselmotor draait maakt het geluid en heeft het uitstoot. Dus als dat kan is het een verbetering”, aldus Bosveld.

“We zijn vooruitstrevend en willen uiteindelijk groener, maar niet al onze schepen zijn geschikt voor walstroom. Het nieuwe type schip wat we sinds vorig jaar in de vaart hebben genomen kan dat wel. Om walstroom te kunnen toedienen moet een grote transformator worden geïnstalleerd”, vertelt Bosveld, die verder laat weten dat twee van de vijf schepen al geschikt zijn, maar drie nog niet.

“Een gemiddeld schip heeft een levensduur van dertig jaar”, vertelt Bosveld. De oudere schepen zijn ongeveer vijftien jaar in dienst, dus zouden nog vijftien jaar meekunnen. “Maar die schepen liggen maximaal vier uur aan de kant. De nieuwere schepen liggen zo’n twaalf uur aan de kant.” Dat betekent dat walstroom genereren voor die schepen al een substantiële verbetering zou zijn.

Wanneer dat kan, is onduidelijk. “Eerst moet de financiering onderzocht worden”, stelt Bosveld. Hij stelt dat er een mogelijkheid is om samen te werken met Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam, die de financiering als een soort lening op zich kunnen nemen. De directie van DFDS onderzoekt die optie. Een andere optie is om de financiering zelf te bekostigen.

Beluister hier het hele gesprek met Ralph Bosveld (DFDS) over de walstroom en de gevolgen van de Brexit: