Wethouder Jacky Silos

Nieuwe afspraken moeten taal- en inburgeringsonderwijs verbeteren

Het taal- en inburgeringsonderwijs in de regio moet verbeterd worden. Dat vinden diverse taalaanbieders én de colleges van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Daarom is een kwaliteitsconvenant ondertekend om het niveau te waarborgen.

Op 15 december hebben de colleges van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam besloten om het Kwaliteitsconvenant Taal en Inburgering te tekenen. Hierin is geregeld dat vanaf 2022 de gemeente zelf de taalaanbieder kiest, iets wat de inburgeraar nu allemaal nog zelf moet regelen.

Met de ondertekening van het convenant lopen de gemeenten vooruit op de nieuwe Wet inburgering die ingaat op 1 januari 2022. Dan worden gemeenten weer verantwoordelijk voor de integratie van inburgeraars en staat de kwaliteit van de integratie centraal. Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bereiden zich voor op deze nieuwe wet. “Er zijn nu goede taalaanbieders maar helaas ook malafide organisaties die mensen lokken en niet het juiste taalonderwijs bieden”, aldus wethouder Jacky Silos in het programma Vlaardingen Vandaag.

Het convenant stelt eisen aan de kwaliteit van de inburgeringslessen en helpen om inburgeringsfraude door taalscholen tegen te gaan. Ook wordt het lastiger voor slechte taalscholen om zich in de regio te vestigen. Door administratieve redenen bij het Rijk is de inburgeringswet vertraagd maar de statushouders worden door de gemeentes in de tussentijd wel alvast geholpen. “Wij noemen ze de ‘ondertussen-groep’ en willen onderzoeken of we geld kunnen krijgen in 2021 voor de uitvoering van deze taak”, aldus de wethouder.

Beluister hier het hele gesprek met wethouder Jacky Silos over het kwaliteitsconvenant: