Nieuw lespakket moet leerlingen bewust maken van discriminatie: ‘Je kiest er niet voor, maar je hebt er wel mee te dealen’

Een aantal basisscholen hebben afgelopen week een nieuw diversiteitslespakket gekregen van de stichting Schiedams LEF. Het lespakket moet onderwerpen als discriminatie bespreekbaar maken in het klaslokaal. Volgens Schiedams LEF is het belangrijk dat kinderen al vroeg leren dat er verschillende soorten huishoudens zijn.

Het lespakket moet ervoor zorgen dat kinderen bewust worden van verschillen tussen huishoudens vertelt Sandy Kardolus van Schiedams LEF. “Het is belangrijk dat iedereen beseft dat eigenlijk iedereen anders is, maar dat iedereen wel gelijke rechten heeft. Niet dat iemand meer kan als een ander, daar gaat het eigenlijk over.” De lessen leren aan kinderen hoe ze om kunnen gaan met thema’s als discriminatie. “Het zijn lessen van hoe kom je voor iemand op, lessen over discriminatie, lessen over respect en gewoon iemand in zijn waarde laten.”

Geboortespel

In het pakket zitten niet alleen lessen en opdrachten, ook zit er een kaartspel in die leerlingen in de schoenen van andere mensen plaatst. “Er zit ook een geboortespel bij voor leerlingen van groep zeven en acht. Dat gaat over opnieuw geboren worden en aan de hand van de kaarten gaan kinderen kijken hoe ziet jouw leven eruit.” Tijdens het spel krijgen de kinderen via de kaarten hun gender, nationaliteit en financiële achtergrond te weten volgens Sandy Kardolus. “Aan de hand daarvan proberen we het inlevingsvermogen van een ander te vergroten. Je kiest er niet voor, maar je hebt er wel mee te dealen.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.