Niet 89 maar 304 huishoudens in Vlaardingen gedupeerd door toeslagenaffaire

Het aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire in Vlaardingen ligt veel hoger dan gedacht. Nadat de Belastingdienst aan gemeenten de gegevens van de gedupeerden heeft vrijgegeven, komen meer gedupeerden in beeld. In Vlaardingen gaat het om 304 huishoudens. Aanvankelijk werd uitgegaan van 89 gedupeerde huishoudens.

Volgens verantwoordelijk wethouder Bart de Leede moest er veel druk worden uitgeoefend op de Belastingdienst voordat de gegevens gedeeld konden worden. “Nu pas komt de volle omvang van de problematiek in beeld. We zien dat niet alleen in Vlaardingen, maar door heel Nederland”, aldus De Leede in Vlaardingen Vandaag.

Door de openheid van de Belastingdienst kunnen gemeenten nu een andere koers varen. Gedupeerden hoeven zich niet langer meer zelf te melden bij de gemeente, maar kunnen nu actief worden benaderd. In onze regio gebeurt dat door Stroomopwaarts.

Stroomopwaarts benadert de getroffenen telefonisch en biedt hen extra hulp aan. Volgens De Leede heeft ongeveer twintig procent van de benaderde mensen behoefte aan het ondersteuningsaanbod.

“Als ze de behoefte hebben, wordt er een intakegesprek gepland. Daarna kan een tweede gesprek volgen om een persoonlijk plan van aanpak op te stellen”, vertelt wethouder De Leede. “In de meeste gevallen gaat het om een financiële problematiek. Het gaat om schulden, beslaglegging en dat soort ellende. Maar er is ook onherstelbare schade. Denk aan relaties die verbroken zijn of huizen die verkocht moesten worden. Daar zit leed achter.”

Compassie
De Leede laat verder weten dat het team van Stroomopwaarts door de omvang van het aantal gedupeerden is opgeschaald van twee naar vijf medewerkers. Zelf had De Leede nog geen contact met gedupeerden. “Dit vraagt niet om een telefoontje van de wethouder. Dit vraagt een telefoontje van mensen die met voldoende begrip, compassie en tact zo’n gesprek ingaan.” De Leede wijst contact niet af, maar vindt zichzelf niet de aangewezen persoon om hulp te bieden. “Mocht ik iets kunnen betekenen voor Vlaardingers, dan sta ik daar absoluut voor open.”

Beluister hier het hele gesprek met wethouder Bart de Leede: