Na jarenlange afname nemen huurachterstanden bij woningcorporaties nu toe

Het aantal huurders bij woningcorporaties met een huurachterstand nam vorig jaar weer af. Ook de al jaren durende daling van het aantal huisuitzettingen zette door. Daarentegen signaleren corporaties de eerste maanden van 2022 een toename van huurachterstanden, niet onverwacht gezien de  economische ontwikkelingen.

Deze laatste uitkomst uit de jaarlijkse enquête van Aedes onder corporaties is reden tot zorg. Bijna 4 op de 10 corporaties signaleren dat het aantal huurders met een huurachterstand in de eerste maanden van 2022 weer toeneemt. Daar staat tegenover dat 2 van de 10 corporaties nog steeds een afname ziet. Er komen meer signalen dat een toenemend aantal huishoudens moeite heeft rond te komen. De helft van alle corporaties merkt dat meer huurders vragen om een betalingsregeling of om een maatwerk-regeling voor hun huurprijs.

Corporaties hebben inmiddels afspraken gemaakt met het kabinet om de huurstijging de komende jaren beperkt te houden. Ook worden de huren voor de laagste inkomens eenmalig verlaagd, als het lukt al volgend jaar. De ontwikkeling van inkomens en de prijsontwikkeling zijn echter van veel meer invloed op het risico om niet rond te komen dan de huur.

Bron en volledige artikel: https://aedes.nl/schulden-en-huisuitzettingen/na-jarenlange-afname-nemen-huurachterstanden-bij-woningcorporaties-toe