Muziekscholen willen open: ‘Fysiek les is vooral belangrijk voor jongste doelgroep’

Er is een petitie gestart waarmee getracht wordt de muziekscholen en cultuurcentra weer te openen. De petitie is gestart door een saxofoonleraar uit Leeuwarden en is al 6.000 keer getekend. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Nicole Koning-Bouw van Zang & Muziek Centrum Vlaardingen steunt de actie en gaf in Vlaardingen Vandaag aan waarom het zo belangrijk is. “Ik krijg steeds de vraag of er al perspectief is. Ik moet iedere keer antwoorden dat we online les moeten blijven geven. De nood bij ons bedrijf is niet heel hoog, de helft van de leerlingen volgt online les. Voor ons ligt vooral de nood bij de jongste doelgroep van 4, 5 of 6 jaar. Bij die kinderen gaat het namelijk vooral om muzikale vorming, niet om het spelen van één instrument.” Volgens de zangdocente is vooral de locatie belangrijk voor de jonge kinderen. “Ze zijn veel enthousiaster als er fysiek les is. Bovendien kunnen we online niet tegelijk spelen vanwege de vertraging, dus het belemmerd ook in het lesgeven.”

Volgens Koning-Bouw is het ook belangrijk voor het gevoel van de kinderen. “Face-to-face onderwijs geeft een veel betere sfeer voor de kinderen. Ze zijn dan veel dynamischer en spontaner.” Het is volgens haar tijd voor haar branche om hun stemmen te laten horen. “Onze branche is wat stiller deze tijden”, vertelt Koning-Bouw als ze vergelijking maakt met bijvoorbeeld kappers. “Ik vind het heel goed dat we eindelijk van ons laten horen. Als de muziekscholen weer open zouden mogen voor alleen de jongere kinderen zou het al een enorm winst zijn.”

Luister hier het hele gesprek met Nicole Koning-Bouw in Vlaardingen Vandaag: