Moddergooien na afgelast festival: organisatie spreekt van racisme

De afgelasting van een deel van het Haring- en Bierfestival afgelopen weekend heeft een nare nasleep gekregen. De organisatie van het Multicolour 5 in 1 Festival is verontwaardigd over de late annulering om veiligheidsredenen. “Ongelofelijk, we voelen ons zo racistisch behandeld.”

Dat schrijft één van de medewerkers van de organisatie van het festival in een reactie op het bericht van de gemeente Vlaardingen. De medewerker vindt het ‘asociaal’ dat een evenement wat al maanden van tevoren is goedgekeurd, door middel van ‘een ontzettend zwak excuus’ wordt afgelast. “Vanaf dag 1 kwamen ze al in grote groepen ‘controleren’. Waarom?? Alles was in orde!”

Het festivalonderdeel werd zaterdag op het laatste moment afgelast vanwege een gebrek aan gecertificeerde beveiligers. “Gebeurt er een keer iets multicultureels, wordt er gelijk een punt achter gezet”, zegt de medewerker. “Ik ben diep en diep teleurgesteld en vooral boos op hoe de gemeente met dit festival om is gegaan.”

Ook bij AD Rotterdams Dagblad werd felle taal gebruikt, toen door de hoofdorganisator, die niet bij naam genoemd wil worden. ”We worden gewoon gediscrimineerd en als slaven behandeld.”

‘Niks met racisme te maken’

Ben Trooster, organisator van het gehele Haring- en Bierfestival reageert onder de post. “We hebben vrijdag drie uur voor de schouw gecontroleerd en er waren veel zaken niet in orde”, schrijft hij. “We hebben toen geholpen dit snel in orde te maken op voorwaarde dat hij (de organisator, red.) het zaterdag wel op orde zou hebben.”

Maar zaterdag ging het weer mis. “Zaterdag hadden ze maar weer één gecertificeerde beveiliger. Dat de gemeente toen besloten heeft de stekker eruit te trekken op advies van de hulpdiensten heeft helemaal niets met racisme te maken. Wij (en ieder ander) kregen dezelfde grote controle.”

Nonchalante houding

Bronnen vertellen aan Omroep Vlaardingen dat de organisatie van het Multicolour 5 in 1 festival de zaken afgelopen weekend niet goed op orde had. Daarnaast zou de organisatie nonchalant hebben gereageerd op aanwijzingen van politie en veiligheidsmedewerkers van de gemeente Vlaardingen. De felle berichten van de organisatie op Facebook zijn inmiddels verwijderd.