Misstanden binnen de app ‘Meld een Vermoeden’ worden spoedig opgelost

Op initiatief van Gemeente Vlaardingen worden de misstanden bij het platform ‘Meld een vermoeden’ snel opgelost. Verslaggever Britt Planken constateerde daar eerder deze week gebreken op het gebied van privacy en informatie voor burgers, en schreef daar een artikel over. Burgemeester Bas Eenhoorn meldt in Vlaardingen Vandaag dat er snel is gehandeld.

Het privacybeleid wordt niet weergegeven bij de app. Dat triggerde Britt Planken om verder te zoeken. Ze constateerde een wankele manier van werken van de ontwikkelaar wat betreft de privacy en toegankelijkheid van informatie. Eenhoorn onderschrijft de problemen gedeeltelijk in een gesprek met Britt Planken zelf, vrijdag in Vlaardingen Vandaag. “Mede namens de blog en de daaropvolgende vragen van raadslid Ron Boers is deze zaak aan het rollen gekomen”, vertelt Eenhoorn. Volgens de waarnemend burgemeester wordt de app door de helft van de gemeentes in Nederland gebruikt. “Voor heel Nederland wordt deze zaak aangepakt.”

Eenhoorn stelt voorop dat je in de cyberwereld niet voorzichtig kunt genoeg zijn. Hij onderkent dat er op de website van Meld een Vermoeden veel fouten zijn gemaakt. “We hebben het aangekaart bij de producent en leverancier van de app. Die zijn bezig met aanpassen. We houden ons als gemeente aan de AVG. En dat dat niet op de website van de leverancier is gebeurd, is zeer betreurenswaardig en hebben we meteen aangekaart.”

Moeite met kliklijnen
In het interview laat Eenhoorn weten dat hij geen fan is van dit soort vormen van signalering. “Ik voel me niet senang bij kliklijnen. Maar we hebben het hier wel over vermoedens van ondermijning. Daar gebeuren dingen die crimineel zijn. Ik heb me over laten halen om dit wel te doen, waarbij ik bij andere kliklijnen heel terughoudend ben.”

Concluderend is Eenhoorn blij dat de situatie voor heel Nederland wordt aangepakt. Toch laat het wel de kwetsbaarheid van overheidsinstanties zien als het gaat om digitale veiligheid, zeker omdat de app al langere tijd publiekelijk actief is en pas na journalistiek onderzoek wordt aangepakt. “Er is ons iets ontgaan waar we minder scherp op zijn geweest, misschien vanwege het gewicht van ondermijning.”

Beluister hier het hele gesprek met Bas Eenhoorn over de app en website in Vlaardingen Vandaag: