Afzinking Maasdeltatunnel: constructie wordt verzwaard voor poging twee

De afzinking van het tweede deel van de Maasdeltatunnel ging vier en een halve maand geleden mis door heftige stroming volgens bouwconsortium BAAK. Nu wordt de gehele constructie verzwaard en dan is over drie weken alles gereed voor de volgende poging, die goed zou moeten gaan. Volgens Rijkswaterstaat levert deze mislukte afzinking geen vertraging op.

Op 29 april ging het mis, bij het afzinken van het noordelijk deel van de Maasdeltatunnel. De Noordelijke kabel brak, daardoor was de positionering van het tunneldeel niet meer te controleren. Door deze complicatie werd besloten de operatie op dat moment af te blazen. De Maasdeltatunnel is een deel van de Blankenburgverbinding die de A20 bij Vlaardingen gaat verbinden met de A15 bij Rozenburg. 

Stroming

Na onderzoek is het voor projectdirecteur Bert Ariën, van bouwconsortium BAAK, duidelijk wat er mis ging tijdens de eerste afzinkpoging. “De impact van de stroming in de gemaakte verdieping van het Scheur was veel erger dan eerst gedacht. Daardoor hebben wij het gehele afzinksysteem moeten verzwaren.”

“Eerst laten wij het tunneldeel begin oktober afzinken. Tegen het eind van het jaar zal de tunnel dan open zijn voor ons om het werk te finaliseren, zegt de projectleider van BAAK door de tunnel heen kijkend. Wanneer er auto’s door de tunnel heen zullen rijden is nog onduidelijk. Rijkswaterstaat heeft wel een streefdoel en dat is oktober 2024.