Minters houdt jongeren na 21.00 uur in de gaten om onrust te voorkomen

Jongerenwerkers van Minters houden ’s avonds een oogje in het zeil om onrust of rellen in Vlaardingen te voorkomen. Nicole van der Wal, teamleider bij Minters, vertelde maandag in Vlaardingen Vandaag over de acties die Minters uitvoert.

Minters patrouilleert regelmatig door de wijken om te kijken of jongeren buiten zijn na de avondklok. De jeugd wordt vervolgens aangesproken door de jongerenwerkers, gevraagd waarom ze zich buiten bevinden en gewezen op de boete die hen boven het hoofd hangt.

“Wij willen helpen om eventuele ongeregeldheden te voorkomen”, vertelt Van der Wal. De teamleider wil het gedrag van jongeren niet direct koppelen aan de rellen van vorige week. Hard ontkennen doet ze ook niet. “Jongeren leven meer ’s avonds dan ’s ochtends. Ik denk dat de groep die gaat relschoppen bestaat uit een heleboel verschillende jongeren. En niet jongeren alleen.” Hoe groot de potentiële groep onruststokers in Vlaardingen is, weet Van der Wal niet.

Minters probeert haar steentje bij te dragen en houdt nauw contact met collega’s van politie, handhaving en gemeente. “In een appgroep kunnen we elkaar heel vlot op de hoogte houden. Ook omdat wij er natuurlijk niet echt zijn om te handhaven.” Daarbij is Minters afhankelijk van de grootte van het team. “We kijken wat kan en wat er mogelijk is binnen onze soms beperkte mogelijkheden. Als we eventjes kunnen, rijden we even een rondje door Vlaardingen heen”, aldus Van der Wal.

Beluister hier het hele gesprek met Nicole van der Wal van Minters in Vlaardingen Vandaag: