Met of zonder vreugdevuur; de Marktbuurt moet een gezellige boel worden

In de marktbuurt in Vlaardingen was het vroeger met Oud & Nieuw altijd feest. Een hoop mensen, een biertje en de welbekende traditie: het vreugdevuur. Die traditie werd helaas volgens veel Vlaardingers verboden. Organisatie Marktbuurt Outdoor gaat proberen om net als vorig jaar een feest met livemuziek, verschillende activiteiten en een klein vuurtje voor de gezelligheid op te zetten. “Ik vind het altijd wel gezellig, laat ze maar lekker hun gang gaan” zegt een ondernemer op de marktbuurt.

Een feest waar gezelligheid voorop staat, dat is het doel waarmee de organisatie uit de Marktbuurt naar de gemeente toegaat. Een koud biertje, verschillende dj’s en een vuurtje tegen de kou. Vorig jaar was dit al een groot succes, dus hopen de mensen dat het dit jaar weer lukt. “Er was vorig jaar weinig ellende en er was een relaxte en gezellige sfeer, dus laat het feestje maar komen”, zegt een voorbijganger. 

Voor veel Vlaardingers is het vreugdevuur echt een gemis in de stad. De traditie mag volgens de buurtbewoners terugkeren. “Vlaardingen bestaat 750 jaar, dus van mij mag het een keertje terugkeren als afsluiter van een mooi jaar”, aldus een voorbijganger. 

Toch zijn er bewoners die het vreugdevuur niet zien zitten. “Ik vind het toch wel een risico. Ik heb in 2008 meegemaakt dat alle ramen eruit lagen, dus van mij hoeft het niet,” zegt een buurtbewoner.