Maatregelen voor overlastgevende jongeren bij Buizengat: ‘Niet verbieden, maar goed begeleiden’

De gemeente Vlaardingen komt met maatregelen om overlastgevende jongeren bij het Buizengat aan banden te leggen. In de zomer van 2020 bleek het gerenoveerde kadegebied nabij het Buizengat en de Vlaardinger Driesluizen zeer geschikt voor recreatie. Deze zomer mogen de jongeren dat blijven doen, maar wel met nieuwe regels.

Volgens burgemeester Bas Eenhoorn is er uitvoerig gesproken met bewoners. “Overlast vindt iedereen vervelend, maar over een zwemverbod werd verschillend gedacht.” Vorig jaar besloot de gemeente in te grijpen door in augustus een zwemverbod in te stellen na 18.00 uur. Nu schakelt de gemeente door naar andersoortige maatregelen.

De overlast vond plaats in de vorm van geluidsoverlast, achterlaten van afval, ongewenst gedrag en jongeren die tuinen of op de steigers van bewoners betraden. “Wij proberen toegankelijkheid van de gebied voor brommers en fietsers te verminderen. Ter plekke gaan we zo veel mogelijk aanwezig zijn met bijvoorbeeld jongerenwerkers. Ook gaan we camera’s ophangen”, aldus burgemeester Eenhoorn.

Zwemlint
Ook wordt er onderzocht of er een zwemlint in het water geplaatst kan worden. De locatie is geen officieel zwemwatergebied. Maar zwemmen mag wel, mits zwemmers zich houden aan de regels, zoals het niet belemmeren van de vaarroute, niet binnen 25 meter van een sluis of brug te zwemmen en het niet betreden van privéterreinen.

“We gaan er bovenop zitten”, zegt Eenhoorn. “We gaan niet alles verbieden, maar op een goede manier begeleiden. Er moet een goed evenwicht zijn tussen de jeugd die lekker buiten wil zijn en een plons wil nemen en mensen die willen genieten van hun eigen woonomgeving.”

Beluister hier wat burgemeester Eenhoorn zegt over de nieuwe maatregelen bij het Buizengat: