Verhuissubsidie gemeente niet populair: slechts één ondernemer heeft er gebruik van gemaakt

Met het Programma Levendige Binnenstad wil de gemeente Vlaardingen de leegstand in het centrum tegengaan. Eén onderdeel van het programma is de verhuissubsidie waarmee ondernemers kunnen verhuizen, bijvoorbeeld van de Hoogstraat naar het Liesveld. Daar heeft tot nu toe maar één ondernemer gebruik van gemaakt.

Eigenaar Monique Baars is erg tevreden met de verhuizing vanaf de Hoogstraat. “We hadden bedacht dat het anderhalf tot twee keer drukker zou zijn op het Liesveld. Op dit moment wordt dat overtroffen. Het is dus een goede keuze geweest.” Een andere ondernemer, Marije van de Merwe van Puur Natuurlijk, denkt er ook over om te verkassen. “Qua opkomst en klanten is het hier minder, daarom wil ik misschien verhuizen.”

Leegstand

Volgens beide ondernemers heeft het Programma Levendige Binnenstad de leegstand nog niet teruggedrongen. “Mensen vinden het ook raar dat we de stap hebben genomen terwijl alles leegstaat”, vertelt Baars. Van de Merwe zit met haar zaak tegenover het oude C&A-pand dat recent leeg is komen te staan. “Daar hebben we wel last van ja. Er was altijd wel vrij veel aanloop vanaf die kant.”

De gemeente verwacht dat er nog meer resultaat zal worden geboekt en gaat daarom door met het programma. De regeling loopt in 2023 af, maar er wordt nog gezocht naar een passend vervolg.