Longarts: ‘Bij sommige onderliggende problematiek goed overleggen over vaccinatie’

De aan het Franciscus Gasthuis & Vlietland verbonden longarts Gert-Jan Braunstahl geeft in het programma Vlaardingen Vandaag aan dat het geen automatisme moet zijn in alle gevallen over te gaan op vaccinatie. “Wanneer het afweersysteem onderdrukt is door bijvoorbeeld medicatie, is het verstandig om eerst te overleggen met de arts.”

De longarts geeft in het interview aan dat er op dit moment een stabiel beeld is in het ziekenhuis bij de coronapatiënten. “We hebben nu rond de 40 patiënten, maar verwachten dat dit tijdelijk is en dat er een stijging aankomt.”

Braunstahl geeft aan dat er nog onzekerheid bestaat over de langetermijneffecten van het vaccin. Hij benadrukt dat het vaccin veilig is, maar dat in sommige situaties de vraag gesteld moet worden of vaccinatie gewenst is. “Bij een 90-jarige die niet meer mobiel is en een lage weerstand heeft, roept de vraag op of een vaccinatie gewenst is.” Braunstahl geeft aan dat in dit soort situaties moeilijke afwegingen gemaakt moeten worden.

Longpatiënten
Veel longpatiënten maken zich zorgen over het vaccin. Braunstahl geeft aan zich niet druk te maken en te geloven in de veiligheid van het vaccin. Wel moet er een kanttekening worden geplaatst voor die groep patiënten die een verlaagde weerstand hebben. “Wanneer je net een zware chemokuur hebt gehad en als daardoor je weerstand lager is, dan is dat een reden om de vaccinatie uit te stellen.” De longarts geeft ook nog aan dat zware astmapatiënten een extra risico lopen. “Het is altijd verstandig om bij onderliggende problematiek te overleggen met je arts.”

Braunstahl benadrukt een groot voorstander te zijn van vaccineren en inmiddels ook zelf al gevaccineerd te zijn.

Beluister hier het hele gesprek met longarts Gert-Jan Braunstahl over de vaccinatie terug: